Sociopolis, seminariereeks

Sociopolis, seminariereeks

21 oktober 2022

Sociopolis, seminariereeks "Tijd voor een U-bocht in zorg en samenleving".

De opname van de avond vind je op deze link

"Meer samenleven, minder hulpverlenen? door Luc Deneffe.

Er is onrust in de wereld. Vele observatoren geven aan dat we in een verandering van tijdperk zitten. Alom verandering, onzekerheid. Vorige week donderdag beet Eric Vanleeuw de spits af in de nieuwe Sociopolis-seminariereeks met het thema "Tijd voor een U-bocht in zorg en samenleving".

(te bekijken en beluisteren op : https://lnkd.in/dy8HYc7w )

In het in september 2022 verschenen boek 'Geïntegreerde Zorg, werken aan samenwerken', het basisboek over de zorg van morgen luidt de aanvangszin van de tweede paragraaf: "we beleven een kantelmoment in ons zorgsysteem, een kantelmoment dat nog alle richtingen uit kan".

De Wissel VZW, organisatie in de jeugd- en gezinszorg én de samenleving, maakt hier werk van. Luc Deneffe, directeur nodigt ons uit om mee te denken.
‘Waar zijn we toch mee bezig?’ Deze ongemakkelijke vraag en de onrust die hiermee gepaard gaat is de motor van het ‘veranderingsproces’ in de Wissel, genaamd 'de Wissel 3.0'.

Luc zal stilstaan bij
-het waarom en de nood voor deze niet-vrijblijvende oefening
-de gemaakte analyse
-het proces tot nu
-de bredere context waarin dit zich afspeelt
-de leidende principes die voortkwamen uit deze oefening en die het komende jaar concrete vorm zullen krijgen.

🙏"Wat telt is waar het de jongere of het gezin om gaat, wat ertoe doet. Ook al zijn de antwoorden complex en niet "passend” in systemen zoals we ze nu kennen en zich altijd riskeren te willen installeren".

🙏 "Als je deze leidende principes doordenkt en omarmt, dan vertaalt zich dat niet enkel in een andere Wissel, maar ook in een andere rol van de (jeugd)hulpverlening, in veerkrachtige gemeenschappen, in een ander samenleven".

De opname van de avond vind je op deze link