Nieuws van De Wissel

Bijzondere Jeugdzorg in beeld op televisie.

Een aantal van onze "alumnae" (meisjes ooit in begeleiding) werkten er aan mee.
Een boek met de wat bruskerende titel ‘de vergeetput’ (Lorin Parys), werd zowat een half jaar geleden gepubliceerd. De titel doelde op de jongeren die in de Bijzondere Jeugdzorg (residentieel, thuisbegeleiding, pleegzorg, …), begeleid worden en/of er verblijven. Uit het oog, uit het hart ?
Het is een moeilijke opdracht kenbaarheid te geven aan deze wereld wil men de privacy bewaken,  wil men goed de mogelijke implicaties door te verschijnen in de pers als jongere of jongvolwassene overwegen. Voor min 18 jarigen, met een begeleiding via de Jeugdrechtbank, is het overigens gewoon verboden. Geborgen? Verborgen? Vergeetput ?
Hoe kan je toch een gezicht geven aan deze groep?.
Als Wissel zijn we er immers van overtuigd dat deze jongeren en gezinnen en onze organisatie in de maatschappij haar plek heeft, niet erbuiten, niet op de rand. Daarvoor moet je die anderen ontmoeten en gezien worden.
Recent beslisten een aantal jongvolwassenen van de Wissel wel naar buiten te komen, Olivia en Jessy. Ze willen dit doen, voor zichzelf en voor al de betrokken meisjes, in het verleden en in de toekomst.
Ze delen hun ervaring over het verblijf in een gesloten instelling in Beernem.
Hierbij de link, voor wie nog kijken wil : http://www.een.be/programmas/koppen/geen-plaats-voor-meisjes
Een tweede reportage, ‘Kind zoekt pleeggezin’ in Panorama van donderdag 13 november. Dus niet over organisaties zoals de Wissel maar over Pleegzorg in Vlaanderen. Pleegzorg, een bijzonder engagement dat pleegouders nemen.
In de marge van deze uitzending is er wel het getuigenis van Nadia, ook één van onze alumnae van een achttal jaren geleden : een bewogen leven in tien minuten televisie.
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/programmas/panorama/2.36466

   

Open voorzieningendag in de Rotonda

Op 14 november organiseerde de themagroep schooluitval (integrale jeugdhulpverlening) en het Lokaal Overlegplatform gelijke onderwijskansen de open voorzieningendag. We ontvingen in de Rotonda leerkrachten, leerlingenbegeleiders en CLB-medewerkers voor een uitleg over de sector en De Wissel. Op deze wijze proberen we de communicatie met scholen te verbeteren. Informeren is de eerste stap in het elkaar beter leren kennen en het afstemmen van gezamelijke zorg voor onze meisjes.
Het was een boeiende en leerrijke voormiddag !

   

IKEA en de Wissel.

IKEA en de Wissel gaan een samenwerking aan.
De doelstelling van deze samenwerking is een Wissel-werking en wederzijdse bevruchting van ideeën, kennis, ondersteuning en partnership over sectoren op langere termijn bewerkstelligen. De samenwerking wil de werking en ontwikkeling van het Centrum Molenmoes ondersteunen. Het zal gaan over concrete inrichtingsprojecten, over ondersteuning van tewerkstellingsprojecten, over samen nadenken over teambuilding, ontvangen van IKEA teams en nog veel meer.

   

Time4Society in Centrum Molenmoes.

Vrijdag 7 november werd het 100.000 uur door Inbev via Time4Society gepresteerd en dit bij ons Centrum Molenmoes (afdeling van de Wissel in Wezemaal).
Dank vanuit onszelf en alle andere organisaties die een team via Time4Society mochten verwelkomen in hun organisatie.

Lees meer: Time4Society in Centrum Molenmoes.

   

Netwerkdag rond zelfstandig wonen.

Woensdag 29 oktober netwerkdag rond zelfstandig wonen.
Een veertigtal mensen ontmoeten elkaar rond "zelfstandig wonen". Anders dan een zoveelste onderzoek over wat er niet goed is ging deze dag door volgens de waarderend onderzoek methode. Vertel verhalen waar het zelfstandig wonen vlot liep : wat liep er vlot, wat droeg daar toe bij. En op het einde van de dag werden er actieplannen onderschreven van deze goede praktijken.
Wat nog speciaal was op die dag ? Eigenlijk zou dat niet speciaal mogen zijn: jong volwassenen, ervaringsdeskundigen getuigden vanuit hun verhaal. En naast de hulpverleners was de maatschappij aanwezig in de vorm van mensen uit cultuur, uit de sport, van de stad Leuven. Zelfstandig wonen is een plek krijgen in de maatschappij en de hulpverlening haar juiste plaats geven, ter ondersteuning daarvan.

foto1
foto2
foto1
foto2

   

Centrum Molenmoes

Centrum Molenmoes is door onze gemeente 'officieel' als bewegwijzering in het bewegwijzeringspatrimonium opgenomen,.. je vind als bezoeker de weg,..

   

Bij de paarden kom ik tot rust.

“De zorg voor een paard maakt openingen in de muur die jongeren rond zichzelf bouwen.”
Equicanis in de pers

   

Switch wil zich integreren in buurt en gooit deuren open

De eerste renovatiewerkzaamheden aan het gebouw in St Pieters Rode zijn gestart. Tegen het einde van het jaar zou de aannemer kunnen starten met een grondige vernieuwing en aanpassing van het gebouw.
De bar in de kelderverdieping van het gebouw blijft behouden. Het moet een ontmoetingsruimte worden die ook van buitenaf toegankelijk is. We willen dat de meisjes die hier zullen verblijven, zich integreren in het lokale gebeuren. Daarom zullen we het gebouw openstellen voor de gemeenschap. Dergelijke contacten met de buitenwereld maken deel uit van de begeleiding van de meisjes die tussen veertien en achttien jaar zijn en we een goed sociaal netwerk willen aanbieden.

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=dmf20141015_01323857

   

Collectief tegen armoede Leuven

Op vraag van het Leuvens Collectief tegen Armoede zal het stadsbestuur een herdenkingssteen tegen armoede plaatsen

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20141017_01327138

   

Golden Rock wordt verbouwd.

Vanaf nu tot in het najaar 2015 verbouwt de Wissel een huis in Sint Pieters Rode waar de volledige werking van de Switch zijn intrek zal nemen. Het zijn zeer grote verbouwingswerken. De aftrap werd gegeven door enkele teams van ING Belgium die een volledige dag vrijwillig man, vrouw en macht inschakelden om een deel van het interieur af te breken. Dank!
But still many things to do! Heb je zin om 'een steentje' bij te dragen, geef een seintje via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

https://www.facebook.com/video.php?v=364970283657531

   

Pagina 1 van 3

FacebookTwitterLinkedin